academia-orfei.com
  BG | EN | DE


Георг Баич – Австрия [image]
 

Роден през 1958 година в Грац – Австрия.Започва своето обучение по виолончело в класа на Хилдгунд Пош-Шварц към Висшето училище за музика и актьорско майсторство в Грац.След завършване на средното си образование постъпва като студент в академията и продължава обучението си при Янис Хронопулос.Паралелно с това следва славистика (руски, сърбо-хърватски, български, музикоетнология и византинистика).

След завършване на висшето си образование Георг Баич специализира две години (1983-1985) в класа на прочутия Емануил Фишман - Петербургска консерватория “Николай Римски-Корсаков”.

През 1989 година той започва преподавателската си дейност във Виена (Konservatorium Wien-Privatuniversität и Musikschule Margareten).Негови ученици са лауреати на много национални и международни конкурси – Prima la musica, Младежки конкурс на името на Мравински – Санкт-Петербург, фестивал “Августин Прохазка” в Кошице – Словакия, виолончелов фестивал във Варпалота – Унгария и Международен конкурс за виолончело в Лицен – Австрия.

Съвместно с Елизабет Ешве, Георг Баич е инициатор и преподавател на летните курсове в Замъкът Кестей-Балатон и Замъкът Хедервар(Унгария). Активно преподава и в Сеньец и Орава(Словакия), Манастир Лилиенфелд и Велс-“Фестивелс”(Австрия), в Лятна академия за изкуство”Огънят на Орфей”- Широка лъка, както и в Австрийски дни на културата и Майсторски класове”Пролет в Стария град”-Пловдив(България).

Той е женен за руската пианистка Наталия Баич-Гиршенко и е баща на цигуларката Лидия Баич.

 


© Академия Орфей. Изработено от PIC MEDIA