academia-orfei.com
  BG | EN | DE


НАТАША МИРКОВИЧ

певица и актриса

http://www.mirkovic-dero.com

[image]
 

Певица и актриса от Босна и Херцеговина, в момента живее във Виена (Австрия).  Следва музикални науки (Музикална академия – Сараево, по-късно в университет “Карл - Франценс”, Грац, Австрия) и пеене (Анемари Целер, КС Йоанна Боровска, Хелга Мюлер Молинари) в Университета за музика и изобразително изкуство в Грац. Специализира Lied & Oratorium в Грац  (Герхард Целер, Каркхайнц  Донауер).  
В периода 1996-2003 тя изпълнява ангажименти като солистка в операта и драматичния театър на Грац, както и в Камерна опера - Грац и Народна опера - Виена, където изпъква с оперни, барокови, артистични  и мюзикъл роли. Нейната работа от 2004 г. досега  обхваща  солови творчески изяви в областта на театъра, класическата музика (Барок и песенно изкуство), музикалния фолклор на Балканите, както и сътрудничество с известни музиканти от Европейската джаз сцена.  Изявява се на международните концертни подиуми в цяла Европа.
Наташа Миркович се отличава от повечето вокални изпълнители несамо със своята музикалност, гъвкавост и многостранност, но и с  невероятното владеене на гласа като инструмент, с което е известна и оценена в европейски мащаб. Известният холивудски композитор Габриел Яред (Оскар за филма "Английският пациент") има удоволствието да сътрудничи с Наташа Миркович  - композира за нея песен, която става титулна  във филма на Анджелина Джоли "Земя на кръв и мед" през  2012.

CD Releases:  
GIPSY´S LULLABY / with- drama graz- /  Extraplatte 2004: KASSANDRA (laments of the balkans)/ with -drama graz- / Extraplatte 2005 : AJVAR & STERZ / with Matthias Lobner/  producciones efímeras 2006 : WINTERREISE raumklang 2010/ with Matthias Lobner/ : SOULMOTION / with Nenad Vasilic / bayla-records(galileo)2011 : IN THE LAND OF BLOOD AND HONEY - Original Motion Picture Soundtrack-/ with Gabriel Yared /(varèse sarabande )2012
Работилница за  Универсално водене на гласа/ Universal Voice Leading / Universelle Stimmführung / с Наташа Миркович

Методика: Универсално водене на гласа
Скъпи ученици!
В моя клас ще имате възможност да развиете своя инструмент (гласа) до неговия максимум, тоест да опознаете пълния му потенциал (нарастващ с времето) - независимо от музикалния стил, който използвате.
През последните 15 години на работа и изучаване на гласа като инструмент  е създадена система, която аз наричам Универсално водене на гласа /Universal Voice Leading ili Universelle Stimmführung. Методиката, с която запознавам много певци по време на моите курсове в цяла Европа,  дава осъзнаване  за техния инструмент и голяма поддръжка при музикалното и технично овладяване на репертоара.  Днес ми е съвсем ясно, че всеки певец трябва да има една „клетка-майка”, една първоначална позиция , в която се запознава / опознава своя инструмент, където / в която може да  разкрие своя потенциал, даден му от природата.
Това често е доста различно от използване  на определенa стилистика и техника на пеене (специално акцентирам върху това, тъй като съм разбрала, че всяка стилистика изисква специфична техника на пеене) и е абсолютно невъзможно да се идентифицира с техниката на класическо пеене.
 Този уникален технически феномен на работа с гласа, който сега може би е в противоречие с много мнения, особено тези на класическите певци, е абсолютна техника, приложима за всички певци.
Универсалното водене на гласа се базира на знания от областта на Терлусология, Кинезилогия, Медицина , Физика, както и на познаване техниката на различни музикални стилове. При пеене на определен стил ( класика, джаз, фолклор, поп...), певческият инструмент овладява стилистиката и специфичната за нея техника, като при това няма възможност да се възвръща винаги към първоначалното си състояние на „чист инструмент”. Методиката „Универсално водене на гласа” е начин  за отпускане, почивка и възстановяване на гласа при опознаване и използване на пълния му, стопроцентов потенциал.
 Специфични за всяка певческа техника са и трудностите, които  възникват при нейното изпълнение.  Народно пеене, Класическо пеене, Джаз и Поп пееневсяко от тях изисква напълно различен подход към инструмента, в зависимост от стилистиката и нейната техника. В момента, в който опознаете Универсално водене на гласа, пред вас се открива изцяло нов спектър в цялостното разбиране на инструмента – усилието и „борбата” (на сцената или в процеса на репетиции и подготовка), както и възможни отклонения напълно отпадат.
Ще можете да постигнете с лекота дори най-високите изисквания за интерпретация, тъй като чрез тази методика се учите как оптимално се балансира и води инструмента (гласа).
Универсално водене на гласа позволява владеенето на инструмента с лекота и простота, без да си служим с никакви „трикове”, нито с прекомерно разпяване, което би уморило гласа непосредствено преди момента на музициране.
Моето виждане е следното: в момента,  в който певецът отвори уста да запее, инструментът е вече 100% в действие, за което му трябва кратка подготовка.
 В лекциите и курсовете се обхващат теми като :
- баланс - фокус
- да дишаме или не?
- интензитет на инструмента и музиката
- певецът и енергийните вибрации
- пеене от движението
- шумна релаксация
- тих поток
- има ли изобщо "високи и ниски тонове"?
- подготовка на инструмента
- видове дишане ... и т.н..
Певците са добри дошли в класа със своя репертоар, без значение на музикалния стил ( класика, джаз, фолклор, поп…)

 

© Академия Орфей. Изработено от PIC MEDIA