academia-orfei.com
  BG | EN | DE


Ненад Василич
изпълнител на контрабас, композитор, аранжор, продуцент
NENAD VASILIC
 

Музикална брилянтност и живо вдъхновение: няма друг изпълнител на контрабас като него, композитор, аранжор и пълна ритмична секция, които се съчетават в един човек.

         Ненад Василич отдавна е водеща фигура в европейския джаз и е приеман възторжено на целия континент. Роден в Ниш, Сърбия, той израства заобиколен от богатата традиция на балканския фолклор. Традиционната и ромска музика, както и любовта към джаза, му оказват  силно влияние в ранна възраст, когато той свири предимно на пиано и бас китара. След навършване на шестнадесет години, той се изявява в местни джаз клубове и е считан за един от най-талантливите изпълнители на контрабас. Учи джаз в Грац, премества се във Виена и от тогава е сред най-търсените изпълнител на контрабас.

         С около 40 оригинални композиции в 8 албума, Василич слива по уникален начин джаз, импровизация и уърлд музика, създавайки свой стил. През 2004 г. неговият албум "Nenad Vasilic Balkan Band Live in ORF" е номиниран за наградата „Hans Koller”. Пиесите му, едновременно новаторски и уважаващи музикалните традиции, създали го като творец, излъчват лекота и показват дълбоко познаване на сложните балкански ритми и мелодии.

         Досега този музикален новатор, установен във Виена, е оставил деликатна, но трайна следа в европейската уърлд музика и джаз сцена. Като аранжор и продуцент, той постоянно си поставя нови лични и музикални хоризонти.

         Сътрудничи си с уважавани артисти като Richie Beirach, Petar Ralchev, Bojan Z до Mark Murphy, Sheila Jordan и много други.

          „Тази музика до голяма степен образова. В националната музика има мощна енергия. По някакъв начин тя се извисява над всички мнения, критики, език и културни ограничения” Denai Burbank (“Jazz Review”)

         „Очевидно е усещането за радост, въпреки голямата мъка, оптимизъм, независимо от поредицата съкрушителни поражения и истинска красота, която може да бъде едновременно ужасна и великолепна” Bill Barton (“All About Jazz”)

www.vasilic.com  +43 (0)676 48 62 736  vasajazz@yahoo.com


© Академия Орфей. Изработено от PIC MEDIA